Vranjički put 2, Solin ZATVORENO
Besplatna dostava za sve narudžbe preko 150 eura, do 40 kg težine!

Kako koristiti pištolj za silikon?

U uređivanju doma i građevinskim radovima, nanošenje silikona neophodan je korak. Njegova uloga je „zaključavanje“ spoja dvaju materijala, npr. zida i pločica, kako u međuprostor ne bi ušla vlaga ili prljavština. Drugi naziv za silikon je i brtvilo upravo zbog njegove zaštitne i izolacijske primjene. U tome, ulogu igraju posebna svojstva silikona koja ga čine elastičnim i vodootpornim.

Budući da je nanošenje silikona jedan od ključnih koraka u postavljanju pločica, prozora, vrata ili bilo kakve konstrukcije, ono treba biti kvalitetno provedeno. Zato se mnogi odlučuju koristiti pištolj za silikon koji olakšava i omogućuje precizno nanošenje silikona. Silikoni imaju izrazito važnu ulogu u građevini pa će pištolj za silikon dobro doći u mnogim situacijama te ga je korisno naučiti pravilno koristiti.

Što je pištolj za silikon i kako izgleda?

Silikon dolazi u tekućem obliku zapakiran u posebne tube. Nanošenje silikona uporabom isključivo tih tuba bilo bi neuredno i bez rezultata. Zato se koriste pištolji za silikone. Radi se o praznim metalnim konstrukcijama koje imaju prostor za silikonsku tubu. Dakle, veličina tube mora odgovarati veličini „cijevi“ pištolja na što treba obratiti pozornost pri kupovini.

Pištolj za silikon može koristiti razne vrste silikonskih tuba, tj. nije isključiv samo za jednog proizvođača. To omogućuje široku primjenu pa se isti pištolj može koristiti pri instalaciji tuš kabine, prozora, vrata i pločica. Princip rada je isti, a ono što se razlikuje je vrsta silikona koju ćete odabrati.

Kako se pištolj za silikon ispravno koristi?

Iako postoji univerzalan princip korištenja pištolja za silikon, svaki pištolj za silikon uputstvo nosi sa sobom kako bi uporaba bila čim jasnija.

Pri namještanju tube silikona u pištolj, potrebno ga je prvo otkvačiti, tj. napraviti mjesta u predviđenom držaču. Zatim se umetne silikonska tuba na način da njen vrh strši dalje od vrha pištolja. Primijetit ćete da sa stražnje strane pištolja postoji metalna konstrukcija koja pritišće tubu prema naprijed – to je dio koji će stvoriti pritisak potreban za nanošenje silikona.

Osim metalne cijevi koja pritišće tubu, postoji i dio koji omogućuje regulaciju pritiska. Zahvaljujući tom okidaču, lako je odrediti točnu količinu silikona koju ćete nanijeti u svakom trenutku. 

Ova je funkcija izrazito važna jer se količina silikona razlikuje od situacije do situacije. Na primjer, različita će količina biti potrebna ovisno o debljini spoja između keramičkih instalacija poput kade i zida, ali i ovisno o promjeru ulaza dovodne cijevi i odvodne cijevi u postavljanju vodovoda. Važno je nanijeti točno potrebnu količinu kako bi izolacija bila potpuna i kako konstrukcija ne bi puštala vodu ili zrak.

Ispravan način nanošenja silikona

Iako je nanošenje silikona pištoljem za silikon relativno jednostavno, postoje neka pravila kojih se valja držati. Uz njih, svatko može postati majstor za silikon.

Prije svega, važno je očistiti površinu od starih naslaga silikona. Ovo je čest slučaj pri nanošenju novih pločica ili zamjeni prozora pri useljenju. Za izrazito stare naslage silikona možete koristiti poseban omekšivač prije odstranjivanja, no u pravilu će biti dovoljna špatula kojom ćete sastrugati stari silikon. Za pripremu površine može koristiti raznolik alat, a najčešće su brusilice.

Sljedeći korak u nanošenju silikona je čišćenje površine. Za to je najbolje koristiti krpu s medicinskim alkoholom i zatim proći s mlakom vodom. Ovako ćete dezinficirati površinu, ukloniti eventualne ostatke silikona i uništiti bakterije. Prije nanošenja silikona obavezno osušite površinu ili pričekajte da se sama osuši jer silikon ne prianja na mokre površine.

Nakon što se pripremili radnu površinu, možete započeti s nanošenjem. Otvor tube odrežite pod kutom od 45° te je umetnite u pištolj. Većina tuba ima dodatnu zaštitu pa ovime nećete u potpunosti osloboditi sadržaj, već je potrebno probušiti zaštitnu opnu iglom ili šarafom. Gurnite odabrani alat kroz uski otvor na vrhu tube dok ne osjetite da ste probušili opnu.

Sada možete započeti s nanošenjem silikona. Najbitniji aspekt je držati pištolj pod kutom od 45° te ga polagano pomicati u željenom smjeru. Zadržite li se predugo na jednom mjestu, imat ćete nakupinu silikona, a neravnomjerno kretanje uzrokovat će nepravilan uzorak silikona na površini. Korisno je vježbati na komadu kartona prije nego krenete na stvarni posao.

Zaključak

Pištolj za silikon omogućava jednostavno nanošenje silikona na svaku površinu te će vam uštedjeti novac. Važno je obratiti pozornost na navedene stavke kako bi korištenje bilo čim lakše i preciznije, no jednom kad ovladate njime, bit ćete pravi silikon majstor. U nanošenju silikona važno je imati mirne ruke i strpljenje da bi rezultati bili odlični.