Vranjički put 2, Solin ZATVORENO

5 zanimljivih projekata s LED trakama

LED rasvjeta je gotovo potpuno preuzela svijet dizajna i rasvjete te je postala jedno od najpopularnijih rješenja za osvjetljivanje domova. Zašto je LED rasvjeta toliko popularna? Naime, ova vrsta rasvjete donosi niže cijene, nižu potrošnju energije, ogroman raspon boja, dulji životni vijek lampice i manje zagrijavanje lampica. Uz to sve, bolja je i za okoliš jer se lampice moraju mijenjati puno rjeđe od klasičnih žarulja, a dostupna je i u mnogim varijantama.

Osim klasičnih LED žarulja, reflektora i light barova, postoje i LED trake koje se zapravo i najviše koriste u dizajnu interijera. Zahvaljujući njihovoj fleksibilnosti i obliku, mogu se koristiti za mnoge projekte u kućanstvu. Kao što im i samo ime kaže, trake su uske i dugačke pa mogu osvjetliti veće područje, a pritom ne zauzimaju puno mjesta.

Osvjetljenje u kući utječe na nas i na psihološkoj bazi, a nad osvjetljenjem u našem domu mi imamo potpunu kontrolu. Dobro bi bilo da u svojoj kući posjedujemo svjetla koja će nam stvoriti nježan, miran dojam navečer, a ponekad nam dati i mali energetski ‘push’ kada nam on treba. Upravo to dobivamo sa LED rasvjetom koja je potpuno prilagoljiva našim željama i potrebama u datom trenutku.

Kako se LED trake pravilno postavljaju?

Bez obzira je li naša želja kuhinjska LED rasvjeta koja će prostoriji dati potpuno moderan izgled ili rasvjeta u spavaćoj ili dnevnoj sobi, LED rasvjeta je pravi izbor.

Prije postavljanja važno je prvo izmjeriti površinu na koju će nam ići LED svjetla pa tek onda kupiti pravilnu dužinu trake. Ako planirate postavljati LED trake na više mjesta, bez brige. Naručite sve u jednom komadu jer se one kasnije mogu i rezati, a i spajati jedna na drugu. Važno je pratiti upute proizvođača o točnom naponu na koji se LED trake spajaju kako bi radile bez problema.

Prije postavljanja trake, važno je dobro očistiti površinu na koju ćemo ju zalijepiti da bi ona mogla prianjati bez poteškoća. Može ju se instalirati na bilo kakvu glatku površinu, dok će kod onih hrapavih ili neravnih biti malo teže jer postoji mogućnost da će se ljepljiva traka nakon nekog vremena osušiti i odlijepiti.

Dobar savjet je da započnete sa onim dijelom gdje ćete LED traku uključiti u struju, odnosno da vam početna točka bude blizu utičnice, ako je to moguće. Ostale dijelove trake samo lijepite na površinu na onaj način kako ste si to zamislili. 

Kada završite sa postavljanjem LED trake na jednom mjestu, odrežite ju i nastavite postavljati na sljedećem mjestu. LED trake se vrlo lako spajaju jedna na drugu ili sa izvorom napajanja. Važno je jedino da spajate plus na plus i minus na minus, a sve ostalo je na vama.

Ako niste sigurni na koji biste način mogli iskoristiti ove svjetleće dekoracije u svom domu, donosimo vam pet zabavnih projekata koje možete isprobati. Sigurno je da se nećete razočarati. 

Zidni panel s LED trakama

LED zidovi, odnosno zidni paneli s LED trakama su postali jako popularan način za osvjetljivanje i naglašavanje dinamičnog vizualnog sadržaja u vašem domu. Postoje drveni paneli različitih boja i materijala koji već dolaze sa ugrađenim LED trakama, a možete i samostalno kupiti drveni panel ili panel nekog drugog materijala pa na njega ugraditi LED trake.

Ako na taj panel postavite i npr. TV ili neki drugi oblik zabave, možete dobiti fantastičnu TV postaju osvijetljenu prema vašim željama koja će sigurno privlačiti pozornost i poglede svih vaših gostiju. 

Beskonačno zrcalo s LED trakama

LED rasvjeta u kupaoni je u posljednje vrijeme postala apsolutan hit, a posebno beskonačna zrcala koja svojim izgledom i jednostavnošću oduševljavaju i prave umjetnike i DIY početnike. Ova zrcala kombiniraju refleksiju sa iluzijom dubine i na taj način stvaraju beskonačan prostor. Kada ih se spoji sa LED trakama, postaju još više zadivljujuća i otvaraju niz opcija za kombinacije boja i svjetla.

Kako biste sami napravili ovakvo beskonačno zrcalo, trebat će vam dublji okvir, LED trake, staklo od okvira (ako je okvir za slike) i reflektirajuća folija. Prvo ćete uzeti okvir, kroz njega provući LED trake pa ćete na dno okvira, odnosno na drveni dio koji inače drži sliku zalijepiti reflektirajuću foliju i nakon toga na okvir sa LED trakama staviti staklo i tanku ivericu sa reflektirajućom folijom, te tom kombinacijom dobiti iluziju dubine prostora.

Okvir za slike s LED trakom

Ovaj je projekt poprilično jednostavan. Trebat će vam samo okvir za slike i LED traka. Odvojit ćete drveni dio sa pozadine okvira i na njega postaviti LED trake. One će osvijetliti cijelu sliku i dati joj puno ljepši dojam.

LED trake

Osvjetljenje kreveta LED trakom

LED trake se mogu postaviti i ispod kreveta kako bi mu dale lijepo osvjetljenje i kako bi on postao centralna točka vaše spavaće sobe. Postupak je toliko jednostavan da vam uglavnom neće trebati električni alati, ali je uvijek dobro imati barem ispitivač napona da biste bez poteškoće provjerili ispravnost utičnica i rasvjete. Za postavljanje na krevet, LED trake zalijepite na donji dio okvira vašeg kreveta i uživajte u divnoj svjetlosti! 

LED trake za unutrašnjost vozila

Unutrašnjost vašeg automobila se također može osvijetliti LED trakama. Primjerice, možete osvijetliti vrata, kontrolnu ploču, volan ili bilo što čega se dosjetite. Mnogi setovi za osvjetljivanje auta dolaze se napajanjem koje se može priključiti na upaljač u automobilu ili na USB kabel, ako ga imate u automobilu, a možete ih spojiti i direktno na napajanje vašeg automobila.

LED trake će iznimno uljepšati i poboljšati unutrašnjost vašeg vozila, a mogućnost mijenjanja boja, uzoraka i niza svijetlećih lampica će vam omogućiti da u svom vozilu svaki dan imate potpuno novi i drugačiji ‘light show’.

FAQ

Je li sigurno ostaviti LED trake upaljene duže vrijeme?

Za razliku od klasičnih žarulja, LED svjetla proizvode minimalnu količinu topline pa je vrlo teško da će se pregrijati ili zapaliti. Iz tog razloga ih bez problema možete ostaviti upaljenima na duže vremenske periode.

Na kojoj voltaži rade LED trake?

LED traka dolazi sa specifikacijom na kojoj se nalazi preporučeni napon električne struje na koju se traka mora spojiti kako bi ispravno radila. Obično je to napon od 12 ili 24 V.

Jesu li LED trake vodootporne?

Postoje LED trake koje nisu vodootporne i one koje to jesu. Ovisno o mjestu na kojem ih želite postaviti, za svoju kuću ćete odabrati (ne)vodootporne trake. Za vlažna mjesta, kao što su kuhinja, kupaonica ili druga mjesta na koja će možda doprijeti voda, svakako se preporučuje kupovina vodootpornih LED traka.