Vranjički put 2, Solin OTVORENO OD 07:00 DO 20:30

OSB Ploče

Pri izboru podnih i zidnih obloga, OSB ploče popularna su opcija. Naziv dolazi od „oriented strand board“, a ustvari se radi o materijalu sličnom šperploči, s boljim mehaničkim svojstvima koja duguju specifičnoj građi.

Ovaj se materijal dobiva lijepljenjem slojeva drveta (iverja) snažnim adhezivima poput smole i voska u raznim smjerovima, pa je rezultat čvrst građevinski materijal. Ne samo da su dijelovi pojedinog sloja raspoređeni u raznim smjerovima, već se i različiti slojevi slažu tako da izdržljivost materijala bude optimalna. U lijepljenju slojeva koristi se i termalna preša kako bi se osiguralo povezivanje svih dijelova. 

Princip izrade OSB ploča takav je da su rezultat jednolike ploče, istih dimenzija i debljine zahvaljujući čemu ih je lako instalirati i kombinirati, a moguće ih je i modificirati ovisno o potrebama. U ponudi se mogu naći različite debljine OSB ploča: 12 mm, 15 mm, 18 mm i 22 mm. 

Budući da su građene od drveta, odlična su toplinska izolacija te se upravo zbog toga koriste kao zidne obloge, a zahvaljujući unakrsnoj građi čestica i slojeva, imaju dobra mehanička svojstva, izdržljive su i dugotrajne. Otporne su na savijanje i propusnost vlage, zbog posebnog razmještaja iverja u strukturi. 

Osim kao podne i zidne obloge, ovaj se materijal koristi i za izradu namještaja, ali i kao vanjski oblog pa nije rijetkost da jedna strana OSB ploče bude estetski uređena.