Vranjički put 2, Solin OTVORENO OD 07:00 DO 20:30

XPS (Stirodur)

Stirodur ili ekstrudirani polistiren materijal je sličan stiroporu koji se koristi u izolaciji kuća. Radi se o otpornoj pjenastoj strukturi koja je laka, a dovoljno čvrsta za građevinske svrhe. Kao sintetski polimer stirena ima širok raspon uloga. Iako se sastoji od istih osnovnih spojeva kao stiropor, gušći je pa ima neke prednosti korištenja u građevini te se smatra kvalitetnijim materijalom.

Stirodur je gust materijal i kao takav pruža dobru mehaničku zaštitu. Zahvaljujući svojoj izdržljivosti najbolja je opcija za izolaciju temelja i podova kuća, kao i komercijalnih građevina. Budući da može podnijeti opterećenje, idealan je materijal za izolaciju površina po kojima se hoda i koje nose veći teret. Osim mehaničke zaštite, stirodur je prikladan i za zvučnu izolaciju među stanovima i katovima.

Osim mehaničke uloge, ovaj je materijal prikladan i za termoizolaciju. Bilo da se radi o izolaciji cijelih zidova i podova ili prozorska okna, ova opcija sprječava gubitak topline. Stirodur ima nižu toplinsku provodljivost od stiropora zbog svoje veće gustoće. Čim je toplinska provodljivost niža, to je sposobnost materijala da spriječi protok topline veća i on je bolji izolator. Stoga je idealan za izolaciju prostorija poput kupaone, ali i ostatka kuće.

Stirodur se može koristiti i kao hidroizolator jer zahvaljujući svojoj strukturi, ne upija vodu. Zbog toga je idealan za vlažnije prostorije poput kupaone, ali i podrume u kojima se često nakuplja vlaga. Osim toga, koristi se i za izolaciju hladnih prostorija poput walk-in hladnjaka.

Osim u gradnji kuća i zgrada, stirodur se koristi i u mnoge druge svrhe. U poljoprivredi služi za izolaciju vinarija, kućica za perad i sličnog gdje je važno izbjeći vlagu, dok se može koristiti i u izgradnji brodova ili arhitektonskih modela. Iako je gust i izdržljiv, može ga se oblikovati pa je stoga prikladan i u ovakve svrhe.