Vranjički put 2, Solin OTVORENO OD 07:00 DO 20:30

Oplate

Oplata je temeljna komponenta u građevinskoj industriji. To je privremeni kalup u koji se ulijeva beton i potom ostavlja da se stvrdne. Svrha oplate je pružiti strukturni oblik i potporu stvrdnutom betonu dok ne bude mogao sam stajati.

Ugradnja oplate je pedantan proces i zahtijeva značajno planiranje. Prije ugradnje, raspored oplata je dizajniran prema nacrtu konstrukcije. Montaža počinje od uglova i nastavlja se prema sredini. Oslonac se izvodi pomoću podupirača, ovisno o vrsti oplate, koji se prilagođavaju tako da izravnavaju i stabiliziraju oplatu. Površina kalupa obično je obložena sredstvom za odvajanje kako bi se olakšalo uklanjanje nakon što se beton stvrdne.

Svaka je oplata sastavljena od nekoliko osnovnih dijelova:

  1. Kalup u direktnom kontaktu s betonom, daje mu projektirani oblik, svojom konstrukcijom sprječava procurivanje betona i cementnog veziva

  2. Konstrukcija oko klaupa koja osigurava ostala svojstva tj. krutost, nepromjenjivost oblika, prihvaćanje i prijenos opterećenja


Oplata dolazi u različitim vrstama, a svaka je dizajnirana za posebne potrebe.

Tradicionalna drvena oplata sastavljena je od drveta i šperploče, fleksibilna je i laka za proizvodnju, ali ima ograničen vijek trajanja. Najprikladniji je za male, jednostavne projekte.

Konstruirani sustavi oplate su montažni, modularni sustavi, često izrađeni od metalnih okvira (obično čelika ili aluminija). Robusni su, izdržljivi i za višekratnu upotrebu, nudeći povećanu brzinu i preciznost tijekom instalacije.

Trajna izolirana oplata: Ova vrsta ostaje na mjestu nakon što se beton stvrdne, nudeći izolaciju za strukturu. Često se izrađuje od materijala kao što je ekspandirani polistiren.

Plastična oplata: višekratna, lagana i isplativa plastična oplata prikladna je za izradu jednostavnih betonskih konstrukcija, kao što su jeftine kuće, stupovi i temelji.

Penjajuća oplata: Za visokogradnje, penjajuća oplata je posebna vrsta koja se može pomicati prema gore bez demontaže, što omogućuje kontinuirano izlijevanje vertikalnih betonskih konstrukcija.

Klizna oplata: koristi se u izgradnji visokih, okomitih struktura (poput nebodera), klizi ravnomjerno prema gore dok se beton stvrdnjava, omogućujući kontinuiranu konstrukciju.

Izbor vrste oplate ovisi o veličini, složenosti i proračunu projekta. Bez obzira na vrstu, pravilno postavljena oplata osigurava sigurnost radnika, održava oblik konstruktivnih elemenata te u konačnici jamči kvalitetu i trajnost izvedenog građevinskog projekta. Pažljivo planiranje, projektiranje i izvedba postavljanja oplate stoga su ključni u svakom građevinskom pothvatu.
Sortiraj: Prikaži: