Vranjički put 2, Solin OTVORENO OD 07:00 DO 20:30

Vodovod i kanalizacija

Vodovod i kanalizacija dva su komplementarna sustava nužna za funkcioniranje svakog kućanstva. Kanalizacija se odnosi na odvodni sustav otpadnih voda, dok se vodovodom naziva vodoopskrbni sustav. Bez jednog i drugog sustava, naša kućanstva ne bi bila onakva kakvim ih danas poznajemo. Zato je važno odabrati kvalitetne vodomaterijale kako bi ovi sustavi nesmetano radili, a kućanstvo funkcioniralo bez poteškoća.

 

Koji su glavni dijelovi kućnog vodovoda i kanalizacije?


Onaj dio koji je vidljiv svakome je šaht i njegov poklopac. Radi se o konstrukciji koja omogućava pristup nekom dijelu kanalizacije ili vodovoda. Iza poklopca šahta često se krije ventil za otvaranje pristupa vode u kućanstvu ili određeni spojevi cijevi. U izboru šahta važno je imati na umu birate li ga za vanjske prostore poput vrta ili za unutrašnjost.

Osim šahta, izvan zidova nalazi se još jedan dio vodovoda, a to su odvodne kanalice. One su zapravo vrsta odvoda za eliminaciju vode iz tuša, a popularne su zbog svog duguljastog oblika koji ne zauzima puno mjesta, ali olakšava istjecanje vode. S modernim tuševima, vrlo je važno imati kvalitetan odvod kako bi naglasak ostatka tuša mogao biti na dizajnu.

Sama srž vodovoda i kanalizacije su cijevi. Kod vodovoda se radi o dovodnim cijevima, dok je kod kanalizacije riječ o odvodnim cijevima. Glavna razlika ovih tipova cijevi vezana je uz njihovu ulogu i potrebu za različitim tlakovima u radu – izrađene su od drukčijeg materijala pa je važno imati na umu kakav tip cijevi kupujete.

Bez funkcionalnog vodovoda i kanalizacije vrlo je teško živjeti u modernom svijetu, stoga odaberite kvalitetne vodomaterijale kako biste u budućnosti mogli biti bez brige. Puno je bolje unaprijed planirati, nego naknadno popravljati vodovod.