Vranjički put 2, Solin OTVORENO OD 07:00 DO 20:30

Brodski silikoni

Silikoni za brodove, igraju nezamjenjivu ulogu u održavanju i popravku plovila. Za razliku od brodskih boja koje služe kao dekorativna sredstva, ovi specijalizirani silikoni dizajnirani su da pripreme brod na teške morske uvjete, nudeći brojne prednosti koje pridonose dugovječnosti i performansama plovila.

Silikoni za brodove osiguravaju vodonepropusnost, sprječavajući ulazak vode u strukturu plovila, što bi s vremenom moglo uzrokovati značajna oštećenja. Također štite od korozivnih učinaka slane vode, smanjujući trošenje i habanje i produžujući vijek trajanja komponenti čamca. Također, ti su silikoni formulirani da se odupru štetnim učincima UV zračenja, što je čest izazov u morskom okruženju.

Još jedna značajna prednost brodskih silikona je njihova fleksibilnost. Za razliku od drugih vrsta ljepila ili brtvila, silikon ostaje fleksibilan čak i nakon stvrdnjavanja. Ovo je ključno na plovilima gdje su materijali često izloženi stalnom kretanju i vibracijama. Fleksibilnost silikona omogućuje mu da zadrži svoju nepropusnost bez pucanja ili lomljenja, čak i pod ovim uvjetima.

Silikoni za plovila se koriste u raznim primjenama, kao što su fiksiranje prozora i otvora, vodovodnih sustava i komponenti motora. Također se mogu koristiti za fiksiranje spojeva i šavova u trupu broda i nadgrađu. Nadalje, njihova visoka svojstva prijanjanja čine ih prikladnima za međusobno lijepljenje različitih materijala, poput metala, stakla, stakloplastike, obojenih površina i plastike.

Nanošenje brodskog silikona je jednostavan proces, ali zahtijeva koncentraciju. Prije nanošenja, područje mora biti očišćeno i suho kako bi se osiguralo dobro prijanjanje. Silikon se obično nanosi pomoću pištolja za silikon. Nakon rezanja mlaznice za nanošenje na željenu veličinu, silikon se nanosi na površinu, stvarajući traku duž spoja ili šava. Ovaj rub se zatim zaglađuje, često alatom ili samo prstima, kako bi se osiguralo uredno i učinkovito fiksiranje i lijepljenje.

Bitno je omogućiti silikonu dovoljno vremena da se stvrdne prije nego se plovilo ponovno stavi u upotrebu. Vrijeme stvrdnjavanja može varirati ovisno o specifičnom proizvodu i uvjetima okoline, ali obično se kreće od 24 do 48 sati.

Brodski silikoni su neprocjenjivi alati u pomorskoj industriji. Pružaju pouzdana i izdržljiva rješenja za spajanje i lijepljenje, štiteći plovila od surovog morskog okoliša i osiguravajući njihov siguran i učinkovit rad. Njihova je aplikacija jednostavna, ali je i ključna i zahtijeva pažljivu pripremu i dovoljno vremena stvrdnjavanja za postizanje optimalnih rezultata.