Vranjički put 2, Solin OTVORENO OD 07:00 DO 20:30

Daske, grede, oplate

U gradnji kuće ili dodatnih struktura poput kućice za alat, walk-in ormara i terasa važno je odabrati kvalitetne nosive elemente. Bilo da se radi o daskama, gredama, oplatama ili letvama, one su temeljni dio svake konstrukcije i njihova izdržljivost doprinosi dugotrajnosti onoga što gradite. 

Ne samo to, već održavaju i sigurnost strukture, tj. potpora su drugim materijalima kao što je cement. Oplate se najčešće koriste pri gradnji, kako bi nedovršena konstrukcija opstala, a kasnije se mogu ukloniti. 

U odabiru potpornih materijala izrazito je bitno obratiti pozornost na materijal. Neke su vrste drveta čvršće i otpornije od drugih pa je tako popularna kvalitetna opcija jela, tj. jeline grede.

Možda najzastupljenija opcija greda su one od lameliranog lijepljenog drva (LLD). Ono nastaje od višestrukih slojeva tankih komada drveta zalijepljenih snažnim građevinskim ljepilom. Sama fizička svojstva ovakvih greda bolja su od jednolikih greda po pitanju izdržljivosti i nosivosti. 

S druge strane, iako su željezo i drugi metali naizgled čvršći od bilo kakve drvene konstrukcije, omjer mase i snage ide u prilog drvenim daskama kao potpornim elementima. Ovo igra veliku ulogu kod odabira nosivih elemenata u gradnji krova, kako bi cijela konstrukcija opstala. Same grede ili oplate mogu biti potpomognute metalnim cijevima kako bi cijela konstrukcija bila čvršća i kako bi se težina ravnomjerno rasporedila.

Također, lamelirano je drvo relativno otporno na požare i puno sporije gori od običnog drveta ili alternativnih materijala. Ovime osiguravate dodatnu sigurnost svojeg doma i sprječavate urušavanje krova u slučaju požara.

Drvene daske, grede i oplate same po sebi su estetski privlačne pa se mogu koristiti i za one dijelove konstrukcije koji neće biti prekriveni drugim materijalom. Jelove daske imaju karakterističnu svijetlu boju koja ne narušava minimalistički izgled, a uz prigodni alat, mogu se bojati u razne druge boje, kako bi odgovarale prostoru.