Vranjički put 2, Solin OTVORENO OD 07:00 DO 20:30

Temeljne boje

Kako bi bojenje bilo koje površine u kući bilo kvalitetno izvedeno, a vijek boje dugotrajan, potrebno je površinu prvo premazati temeljnom bojom. Temeljna boja predstavlja prvi sloj na površini i osigurava zadržavanje željene završne boje. Osim što predstavlja svojevrsnu podlogu, temeljna boja služi i za zaštitu pokućstva ili zida od mrlja te kako bi se zaštitio materijal ispod boje. Također, ona ujednačuje neravnine na materijalu i omogućava da se prava boja nanese ravnomjerno. Ona se u pravilu nanosi na brušenu površinu pripremljenu za premaz.


O čemu ovisi odabir temeljnog premaza?


Temeljni premaz koristi se pri bojanju drveta, zida, žbuke ili metala pa tako postoje posebne varijante za svaki od ovih materijala. Osim materijala na koji se nanosi, izbor temeljne boje ovisi i o tome nalazi li se površina vani ili unutra te koliki je postotak vlage u prostoriji. U pravilu se predlaže nanošenje temeljne boje četkom kako bi se ispunile sve potencijalne praznine u materijalu i kako bi njen premaz bio čim uniformniji.

Izbor temeljne boje ovisi i o boji koju nanosite na nju. Imajte na umu da prvi premaz može utjecati na izgled boje koja se nanosi na njega pa zato obratite pozornost na svjetlinu, ali i tonove. Ako ćete kao završnu boju koristiti bijelu ili bež, idealna bi bila i svijetla temeljna boja. Za tamnije boje, dobar će izbor biti tamno siva, neutralna boja. U našoj se ponudi mogu naći temeljne boje u raznim drugim nijansama poput zelene, kako bi primarni premaz čim manje utjecao na završnu boju.

Cilj temeljne boje je očuvanje materijala, ali i odličan završni izgled boje pa je pri izboru važno imati spomenute faktore na umu. Naša ponuda temeljnih boja osigurava idealne kombinacije za svaku površinu.