Vranjički put 2, Solin OTVORENO OD 07:00 DO 20:30

Kamena vuna

Kamena vuna jedan je od najpopularnijih izolacijskih materijala. Osim što ima odlična građevinska svojstva, osigurava zdravlje kućanstva jer je otporna na stvaranje plijesni i rast mikroorganizama. Također je inertna u kontaktu s nekim kemikalijama pa garantira sigurnost. Njena izolacijska svojstva dovode je na prvo mjesto uz stiropor, ali vrijednost kamene vune leži u velikom broju različitih prednosti.

Ime dobiva po tome što je sastavljena od brojnih vlakana nastalih od otopljenog kamena. Naime, nakon otapanja, materijal se razvlači i u njega se upuhuje zrak te se dodaje drugi vezivni materijal. Kamena se vlakna zatim preraspodjeljuju i isprepliću pa je rezultat gusti materijal u koji su ukomponirani brojni mjehurići zraka.

Ovisno o stupnju isprepletenosti kamenih vlakana, kao i o njihovom rasporedu, razlikujemo više tipova vune od kojih je svaka namijenjena jednom području građevine.


Svojstva i prednosti kamene vune


Zahvaljujući brojnim mjehurićima zraka koji su zadržani u smjesi veziva i vlakana, kamena vuna odličan je izolator. Može se dodati na vanjske i unutrašnje zidove, podove i druge površine te ju je lako instalirati. Kamena vuna ima vrlo nisku toplinsku provodljivost što znači da je sposobna spriječiti prijenos topline pa tako štiti od vrućine, kao i od hladnoće.

Kamena je vuna popularna i zbog toga što je protupožarni materijal. Kamena vlakna mogu izdržati temperature do 1000°C, iako će se vezivo između njih krenuti topiti. Zato je blokove kamene vune važno postaviti na način da mogu održati formu u slučaju da se vezivo otopi, tj. u slučaju požara. 

Ne samo što sama kamena vuna neće gorjeti, već će zaštititi i materijal na koji je postavljena. U kombinaciji s protupožarnim vratima, Vaš će dom biti u potpunosti osiguran od požara.

Još jedno svojstvo koji ovaj materijal čini poželjnim je paropropusnost, tj. sposobnost propuštanja vlage. Na taj način sprječava se rast plijesni i nakupljanje vlage u prostorijama u kojima je ona visoka, poput kupaone ili podruma.