Vranjički put 2, Solin OTVORENO OD 07:00 DO 20:30

Šahte i poklopci

Šaht je otvor u zemlji koji omogućuje pristup podzemnom sustavu ili servisu, poput kanalizacije ili električnog sustava. Obično su okruglog ili pravokutnog oblika, a izrađeni su od betona, čelika ili drugih izdržljivih materijala. Otvor je obično dovoljno velik da osoba može ući i raditi na podzemnom sustavu. Šahtovi se obično nalaze u redovitim razmacima duž komunalnih ili uslužnih linija i koriste se za održavanje, pregled i popravak.

Poklopci šahtova su poklopci koji se mogu ukloniti pomoću ručki koje se nalaze na vrhu. Dizajnirani su da budu dovoljno jake da izdrže težinu vozila i pješaka koji prolaze preko njih. Obično su izrađeni od lijevanog željeza, čelika ili drugih izdržljivih materijala. Također su dizajnirani da budu vodonepropusni kako bi spriječili ulazak vode u podzemne instalacije ili servise.

Šahtovi i poklopci važni su za održavanje sigurnosti i integriteta podzemnih komunalija i usluga. Omogućuju lak pristup radi održavanja i popravka, a također pomažu u zaštiti javnosti sprječavanjem nesreća i ozljeda uzrokovanih otvorenim šahtovima. nom infrastrukturom.

Važno je napomenuti da šahtove i poklopce treba pravilno održavati i zamijeniti ako se oštete ili istroše. Oštećeni ili nedostajući poklopci šahtova mogu predstavljati ozbiljnu sigurnosnu opasnost, a također mogu omogućiti da voda i smeće uđu u podzemni sustav, što može uzrokovati štetu i skupe popravke.