Vranjički put 2, Solin ZATVORENO

Ulazna i pomoćna vrata

Neovisno o dizajnu interijera, dojam o Vašem domu dobiva se prije samog ulaska. Ono na što svakome prvo padne pozornost su ulazna vrata. Ulazna vrata predstavljaju Vaš dom svijetu i govore mnogo toga o kućanstvu. Bilo da se radi o tehničkim karakteristikama poput materijala od kojeg su izrađena ili o odabiru dizajna, ova će vrata zadati prvi dojam svakog doma.

Osim ulaznih, važnu ulogu u kućanstvu igraju i pomoćna vrata. Ona su prije svega namijenjena pomoćnim prostorijama poput kupaonice, spremišta, podruma ili kotlovnica. Pomoćna vrata oslikavaju karakter prostorije u koju ulazite, ali i osiguravaju njenu funkcionalnost jer održavaju stalne uvjete u spremištima. Ona su često građena od materijala otpornih na kišu i druge vremenske prilike.

Ulazna i pomoćna vrata igraju važne estetske i funkcionalne uloge u domu, stoga je važno imati na umu nekoliko stvari pri kupovini.

Postoje različite vrste ulaznih i pomoćnih vrata, no glavna podjela bila bi na jednokrilna ili dvokrilna. Dvokrilna su vrata češća u kućama i daju rustikalni dojam, dok su jednokrilna standard za stambene zgrade.

Za dojam male sredine i gostoprimstva moguće je odabrati ulazna vrata sa zamućenim prozorčićima koja goste spremno dočekuju i pozivaju u dom. Pomoćna vrata s prozorima popularna su jer u spremišne prostorije često ne dolazi direktna svjetlost.

U izboru vrata nije dovoljno odabrati stil, već treba obratiti pozornost i na materijal. Ovisno o preferencijama, vrata mogu biti drvena ili PVC, a posebno se ističu protupožarna vrata od otpornog materijala.

Osim izdržljivosti, materijal igra ulogu i u estetici. Raspon se kreće od minimalističkih bijelih vrata do različitih boja prirodnog drveta. Stoga, pri izboru materijala imajte na umu njegovu kvalitetu, ali i kako se uklapa u ostatak prostora te je li u skladu s drugim vratima u domu.