Vranjički put 2, Solin OTVORENO OD 07:00 DO 20:30

Ljepila za drvo

Ljepilo za drvo, također poznato kao stolarsko ljepilo ili PVA ljepilo, vrsta je ljepila koje se koristi za spajanje više komada drva. Popularan je izbor za projekte obrade drva jer se prozirno suši, lako se nanosi i pruža jaku, izdržljivu povezanost između komada drva. Za rad s drvom još Vas mogu zanimati temeljne i završne boje, ili kitovi za drvo.

Ljepilo za drvo se pravi od mješavine polivinil acetata (PVA) i vode, odakle i dolazi njegov nadimak. Kada se nanese na drvo, ljepilo prodire u pore i vlakna, stvarajući čvrstu vezu dok se suši. PVA ljepilo je netoksično, što ga čini sigurnim za upotrebu i rukovanje.

Dostupno je nekoliko vrsta ljepila za drvo, od kojih svaka ima svoje prednosti i slabosti. Bijelo ljepilo je najčešća vrsta i idealno je za opće projekte obrade drva. Žuto ljepilo otpornije je na vodu i bolje je za projekte na otvorenom. Poliuretansko ljepilo iznimno je čvrsto i može spajati različite vrste materijala, ali može biti teško raditi s njim i zahtijeva poseban postupak nanošenja.

Za korištenje ljepila za drvo prvo nanesite tanak sloj na jednu od površina koje želite spojiti. Zatim pritisnite dva dijela zajedno i stegnite ih dok se ljepilo ne osuši. Vrijeme sušenja ljepila za drvo varira ovisno o vrsti ljepila koje se koristi i uvjetima okoline, ali većina se vrsta suši unutar 24 sata.

Sve u svemu, ljepilo za drvo neophodan je alat za svaki projekt obrade drva. Sa svojom snagom, svestranošću i jednostavnošću upotrebe, ne čudi zašto je omiljen među DIYerima i profesionalcima.