Vranjički put 2, Solin ZATVORENO

Na što treba paziti pri kupovini televizora: Vodič za odabir modela

Najvažnije
1. Veličina zaslona – veće je bolje. Ukoliko Vam budžet dopušta – veliki ekran sa 4K rezolucijom izgleda apsolutno spektakularno.
2. Odaberite 4K televizor sa HDR rasponom. HDR omogućava svjetlije scene za življim bojama.
3. Odaberite pouzdan brand. Samsung, LG i Sony konstantno bivaju najbolje ocijenjeni a tako govore i recenzije.
4. Pobrinite se da je Vaš TV – Smart TV. To znači da je poveziv na Internet i nudi sučelje putem kojeg se spajate na streaming platforme, socijalne mreže i ostalo. Svi proizvođači danas nude neku varijantu Smart TV-a. Neki su Android, neki Tizen, neki WebOS. Koji god TV da kupili a da u specifikacijama piše neki od navedenih pojmova – Vaš TV je Smart TV.
5. Nemojte štediti na HDMI kabelu. Ukoliko je potrebno uvijek idite sa skupljim, boljim modelom.Planirajte unaprijed koje uređaje mislite koristiti sa svojim televizorom (Playstation, Soundbar, zvučnici,…). Pripazite na količinu raspoloživih ulaza u Vaš novi TV (HDMI, Aux, USB)

Veličina televizora
Najbolje iskustvo gledanja dobijete kada TV zauzima 40 stupnjeva Vašeg vidnog polja. Koristeći jednostavnu formulu možete procijeniti veličinu TV-a te raspoloživu udaljenost s koje ste ga spremni gledati.
Ova formula se računa na način da veličinu zaslona pomnožite sa 1,2. Dakle, zaslon dijagonale 75 inča trebate gledati sa udaljenosti od 90 inča ili 2,3 metra.
Ponovno, ukoliko Vam to budžet dopušta – veće je uvijek bolje.

LED / OLED?
LED televizori su jeftiniji od OLED TV-a, no cijene OLED TV-a padaju. Ne možete pogriješiti ni s jednim ni drugim. Za razliku od LED TV-a koji su kontinuirano pozadinski osvjetljeni, OLED TV nije. OLED svaki piksel pali, gasi i podešava a rezultat je puno bolja i življa slika.

HDR
„HDR znači visoki dinamički raspon (High Dynamic Range) i odnosi se na način prikaza detalja u sadržaju kako u svijetlim i u vrlo tamnim scenama. Ova tehnologija nudi prirodniju i stvarniju izlaznu sliku čak i uz prošireni raspon kontrasta. Na primjer, u sceni vrlo mračne spilje HDR-televizori prikazuju izgled i boju zidova spilje kao i njezinu teksturu. A u sceni s jahtom na oceanu jasno je vidljiv sjaj pojedinačnih zraka sunca bez obzira na pozadinu jako osvijetljenu suncem. Ovaj članak sad vjerojatno čitate sa zaslona svojeg računala ili mobilnog telefona te u slučaju da Vaš uređaj ne podržava HDR, upravo propuštate potpuni doživljaj i razumijevanje onoga što HDR-tehnologija stvarno može pružiti. I zato, učinite si uslugu i posjetite svoju najbližu trgovinu potrošačke elektronike i sami se uvjerite u kvalitetu HDR-televizora jer uvjerit ćete se tek kad sami vidite.“ – Izvor Samsung Hrvatska.

Full HD 1080
1920 x 1080 piksela. 4 puta veća kvaliteta od „HD ready“ televizora.

4K Ultra HD
3,840 x 2,160 piksela. 4 puta veća kvaliteta od Full HD.
„4K TV jest TV uređaj s 4K rezolucijom. To znači da zaslon takvog TV a u sebi sadrži 3840 vodoravnih piksela ili točaka i 2160 okomitih piksela, što ukupno donosi 8,3 milijuna piksela. U specifikacijama proizvoda za TV uređaje, rezolucije su uobičajeno prikazane kao „3840 x 2160“ kad se radi o 4K TV uređajima.
Rezolucija je pojam koji Vam govori koliko su zapravo te sitne točkice, odnosno pikseli gusto poredani jedan do drugog na zaslonu. Pojedinačni su pikseli raspoređeni zajedno kako bi stvorili sliku koju vidite na zaslonu. Dakle, što je veći broj piksela na zaslonu, to mu je i rezolucija veća. Slovo „K“ u izrazu 4K znači kilo (1000), što predstavlja televizor s vodoravnom rezolucijom od otprilike 4000 piksela.“
– Izvor Samsung Hrvatska

8K Ultra HD
7680 × 4320 piksela. Najnovija rezolucija koja nudi iznimno detaljnu perspektivu sa još većom dubinom od 4K.
„8K TV jest televizor sa zaslonom koji sadrži 7680 vodoravnih i 4320 okomitih piksela, što ukupno čini otprilike 33 milijuna piksela. Slovo „K“ u izrazu 8K znači kilo (1000), što predstavlja televizor s vodoravnom rezolucijom od otprilike 8000 piksela.
8K TV jest televizor najviše rezolucije koji je nedavno postao članom UHD-obitelji (ultravisoka definicija) TV uređaja. Uz četiri puta više piksela nego kod 4K TV uređaja – još jedna vrsta UHD-rezolucije – 8K televizori prikazuju oštriju i detaljniju kvalitetu slike. To je zato što su pikseli na 8K televizorima toliko mali da ih nije moguće primijetiti čak ni izbliza, zbog čega slike s visokom razinom detalja sad postaju stvarnost.“
– Izvor Samsung Hrvatska
Ako Vam budžet dopušta – slobodno, no opet, cijene 8K televizora su poprilično visoke.

UHD
Ultra High Definition (Ultravisoka definicija). 4K je vrsta UHD rezolucije. 8K također.