Vranjički put 2, Solin OTVORENO OD 07:00 DO 20:30
Besplatna dostava za sve narudžbe preko 150 eura, do 40 kg težine!

Kako ugraditi perilicu posuđa u kuhinju?

Perilice posuđa najvažniji su kuhinjski aparat te su u modernom svijetu neizostavan dio svake kuhinje. Prošli su dani u kojima se moramo satima mučiti s prljavim suđem. Danas je dovoljno sve ubaciti u perilicu i zaboraviti na čišćenje. Kako bi bile prilagođene svakom kućanstvu, na tržištu se nudi širok raspon perilica za posuđe, od malih perilica na jedan kat, do većih obiteljskih na dva kata s dodatnim ladicama.

Neovisno o tome koju izaberete, morat ćete je ugraditi i uklopiti u ostatak kuhinje. Jednako kao što ugradnja ovisi o izboru perilice, izbor ovisi o ugradnji pa je potrebno uzeti mnogo faktora u obzir. Poseban je zadatak ugraditi perilicu posuđa u već namještenu kuhinju, no nije nemoguć. Jednostavno je potrebno uzeti više stvari u obzir i sve će proći bez problema.

Kako odabrati pravu perilicu posuđa?

Izbor perilice prije svega ovisi o tome imate li već namještenu kuhinju ili je tek birate. Ako ste se tek doselili ili renovirate kuhinju u potpunosti, odlučite se za ugradbene perilice. Radi se o perilicama koje su potpuno zamaskirane i na prvi pogled se ne razlikuju od ostalih kuhinjskih elemenata. One će osigurati jednolik izgled kuhinje i omogućiti vam postizanje željene estetike. Upravljačka ploča ovih perilica u pravilu se nalazi u njihovim vratima kako se ne bi vidjela izvana, a jedino što se ističe na plohi je ručka.

Ugradbene perilice mogu biti različitih dizajna i boja, ovisno o ostatku kuhinje. Pri njihovom izboru morate paziti na to da svi ostali kuhinjski elementi odgovaraju. Ono na što je također važno obratiti pozornost su dimenzije. Ugradbene perilice i pripadajuća kuhinja imaju točno određene dimenzije koje neće odgovarati svakom kućanstvu. Zato ih imajte na umu pri izboru perilice.

Za one koji raspolažu manjom fleksibilnosti, dobar su izbor samostojeće perilice posuđa. Raspon dizajna ovih perilica manji je nego kod ugradbenih, ali su samostalne i stoga ne ovise o ostatku kuhinje. One su idealno rješenje za kućanstva s gotovom kuhinjom, tj. u slučaju da je vrijeme za promijeniti perilicu posuđa, ali ne i ostatak kuhinje. Pretežito se radi o sivim i bijelim perilicama metalnog izgleda, no i one se mogu vješto ukomponirati u ostatak kuhinje.

Druge stavke u izboru perilice posuđa su energetska efikasnost, učinkovitost čišćenja i sušenja, glasnoća rada i izbor različitih načina rada. Doduše, ovi faktori ne igraju veliku ulogu kod ugradnje perilice pa imate slobodu izbora.

Kako odabrati pravu perilicu posuđa?

Ugradnja perilice u kuhinju

Ugradnja perilice posuđa predstavlja velik zadatak ako se provodi po prvi put u kućanstvu, dok će zamjena postojeće perilice predstavljati puno manji problem. Najbitnija stavka na koju trebate obratiti pozornost je izvor vode i struje. Bilo da se radi o ugradbenoj ili samostojećoj perilici, ona mora biti u blizini instalacija kako bi imala neometan izvor vode i struje.

Osim lokacije po pitanju vode i struje, obratite pozornost na dimenzije. Ako uklapate perilicu u postojeću kuhinju, pažljivo izmjerite hoće li ona bez problema stati u predviđeni prostor. Kupujete li ugradbenu perilicu, ovaj će korak biti lakši jer je ona osmišljena tako da odgovara ostatku kuhinje.

U svakom slučaju, uz perilicu ćete dobiti i upute za montažu koje će olakšati ovaj postupak, pogotovo s obzirom na to da svaka perilica ima svoje posebnosti. Ako odlučite da ne želite riskirati pogrešku, uvijek možete zatražiti stručnu pomoć.

Kako spojiti perilicu posuđa s instalacijama u kuhinji?

Perilica posuđa ima tri glavna priključka: priključak za dovod vode na koji se nastavljaju dovodne cijevi, zatim priključak za odvod vode s kojim su povezane odvodne cijevi te priključak za struju koji će omogućiti rad cijele konstrukcije.

Pri pozicioniranju perilice važno je voditi računa o ovim priključcima te položaju cijevi u kuhinji. Spajanje perilice na instalacije omogućit će vam odvodno i dovodno crijevo koje će stvoriti neometan protok vode. Struju ćete osigurati na jednostavan način – uključivanjem perilice u utičnicu. Nemojte spajati perilicu na produžne kablove, već joj osigurajte zasebnu utičnicu i po mogućnosti, zaseban osigurač jer se radi o kućanskom aparatu velike snage.

spajanje perilice posuđa

Zaključak

Iako se ugradnja perilice može činiti kao zahtjevan posao, uz neke savjete sve ide lakše. Važno je imati na umu ostatak kuhinje, ali i instalacije potrebne za neometan rad perilice. Budete li strpljivi i detaljni pri ugradnji perilice, nema razloga da ona ne prođe bez problema. Pozorno pratite uputstva koja dolaze s perilicom i imajte na umu najbitnije stavke.