Vranjički put 2, Solin ZATVORENO

Optički niveliri

Optički niveliri su instrumenti koji se koriste u geodeziji, građevinarstvu i srodnim industrijskim sektorima za mjerenje visinskih razlika i izvođenje preciznih nivelirajućih radova. Ovi instrumenti koriste se za postizanje horizontalne ravnine na velikim udaljenostima, što omogućava mjerenje visinskih razlika između različitih točaka na terenu.

Optički niveliri koriste kombinaciju leće, prizme i libele kako bi stvorili preciznu vizualnu referentnu liniju. Instrument se postavlja na tronožac ili stativ, a leća se rotira dok vizirna crta na leći nije usklađena s ciljnom točkom ili mjerilom na drugom položaju. Kada se ta usklađenost postigne, visinska razlika može se izračunati na temelju promjene položaja libele na instrumentu.

Optički niveliri dolaze u različitim razinama složenosti i mogu biti ručni ili automatski. Također, optički niveliri mogu imati različite razine preciznosti, ovisno o namjeni. Ručni niveliri zahtijevaju ručno okretanje leće kako bi se postigla precizna vizirna crta, dok automatski niveliri koriste motoriziranu leću koja se automatski poravna. Automatski niveliri imaju prednost u brzini i praktičnosti, posebno pri radu s većim područjima ili na neravnim terenima.

Optički niveliri omogućavaju mjerenje visinskih razlika s velikom točnošću, što je ključno u mnogim građevinskim projektima, izgradnji cesta, poljoprivredi, kartografiji i drugim industrijskim primjenama gdje je precizno niveliranje bitno za postizanje željenih rezultata.
Sortiraj: Prikaži: