Vranjički put 2, Solin OTVORENO OD 07:00 DO 20:30

Što imaju zajedničko vrt, maslina i vinograd zimi?

Tko kaže da je zima idealno vrijeme za odmorit za sve koji rade sa zemljom, bilo to u vrtovima, maslinicima ili vinogradima, taj se grdno vara. Istina, što se odradilo do kraja studenog — odradilo se. Prosinac već računamo kao zimski period, a kad temperature padnu, i s dobrim razlogom. Unatoč tome, ono što se naziva biozimom (prosinac i siječanj na obali) je idealno vrijeme za postaviti temelje za novu, uspješnu godinu. Ono što je zajedničko vrtu, maslini i vinogradu zimi je da i tad ima posla! Mala utjeha: nema toliko posla.

Najvažniji proces je definitivno rezidba stabala — bilo da je riječ o stablu u vrtu, masilini ili vinovoj lozi, računajte da je sad najlakše to odraditi. Cijela struktura postane vidljivija i time lakša za daljnji rad na njoj. Taj proces naravno potiče rast biljke, čuva je od bolesti i nametnika. Najbolji alati za to su vrtne pile, poput Akumulatorske Pile Keo Bosch. Ovaj posao zahtijeva preciznost, dovoljnu snagu i jačinu baterije što ova pila nudi. Nitko se ne želi naći u situaciji gdje je sigurno tri četvrtine posla gotovo, a pila ostane bez baterije.

Kad je vinova loza u pitanju, uz puno truda i rada, potrebno je dosta finese gdje sve mora biti kako treba. Obrezivanje grana se može dovesti na višu razinu s pravim alatima — a naša preporuka su Unior škare za lozu. Ono što treba gledati kod ovakvih škara je da su oštrice ojačane i zakaljene, dok sam dizajn paše svačijem dlanu, time olakšavši posao. Katkad se na tržištu pronađu škare čiji rukohvati kao da su dizajnirani za vanzemaljca. To nije problem kad se radi s njima do pola sata. Ali svi znamo da su ovo duži poslovi, e tad to postane problem.

Pokrili smo vrt i vinovu lozu. Maslina zato ima jednu jako važnu stavku. Rezidba, iako iznimno važna, treba čekati kraj zime. Rezovi stimuliraju maslinu na rast, što čini takvo tkivo podložnim niskim temperaturama. Posla svejedno ima. Biozima kod maslina je idealna za obnovu starih nasada. Svako stablo može biti drukčije. Treba prepoznati koje treba, a koje ne treba (nažalost svjesni smo da previše maslina kojima je to potrebno).

Postavlja se pitanje: kako prepoznati koja maslina treba obnovu. Kao što ona dobra stara kaže: „sto ljudi, sto ćudi”, tako bi se moglo reći za maslinu — nema identičnih slučajeva, a svaki slučaj je na procjeni maslinara. Tu su naravno neizostavne kvalitetne pile, među kojima se Makita akumulatorska lančana pila ističe.

Korištenjem pravih alata i tehnika tijekom zimskih mjeseca može biti jako produktivno razdoblje u vrtu, vinogradu i masliniku, ali to ne bi bilo moguće bez prigodnih alata. Za cijelu ponudu, preporučamo da pogledate asortiman od Građa prodajnih centara.